top of page
אודות
צמחים
צמחי מרפא

ספר צמחי המרפא הסינים הראשון, "קאנון השורשים והעשבים של החקלאי השמיימי",(Shen nong ben cao jing), נכתב במאה השנייה לפני-הספירה, והוא מכיל 365 צמחי מרפא בודדים. במהלך קרוב ל-2,500 השנים שחלפו מאז, נכתבו ספרי צמחי מרפא סיניים רבים נוספים, ונוספו עוד מאוד צמחים לאינציקלופדיה של צמחי המרפא הסיניים.

כל צמח משפיע על איברים, רקמות ומסלולים מסוימים. לכל צמח גם טמפרטורה וטעם ספציפיים, שרלבנטיים לטיפול. צמחים מקררים למשל מסייעים במצבי דלקת וחום פנימי או חיצוני. טעמם של הצמחים קובע על איזה מערכות גוף ישפיע הצמח ואיזו תנועה הוא ייצור. צמחים חמוצים למשל מכווצים, צמחים מרים מנקזים מטה, צמחים מתוקים משרים הרמוניה, צמחים חמוצים מניעים וכן הלאה.

הטיפול ברפואה הסינית הקלאסית לא נעשה, עם זאת, באמצעות צמחי מרפא בודדים אלא בעזרת פורמולות, הכוללות מספר צמחים. הדינאמיקה בין הצמחים והסינרגיה הנוצרת ביניהם אינה נופלת בחשיבותה מאיכות הצמחים הבודדים המרכיבים אותה. הספרות הסינית העתיקה כוללת מאות פורמולות, מתקופות שונות. לרוב אני משתמשת במרשמים הקלאסיים, מרשמים שהוכיחו עצמם במשך אלפי שנים. 

האבחון הקליני הדרוש לקביעת הפורמולה המתאימה למטופל כולל שלושה מרכיבים. הראשון הוא תשאול, במהלכו אני מנחה הוא מתאר את הבעיה. השני הוא אבחנת בטן, בעזרתה אני מוצאת את נקודות הטריגר הרגישות והכואבות למגע. כל אזור כזה או נקודה כזו מעידים על מערכת מסוימת שאינה במיטבה. השלישי הוא והתבוננות בלשון של המטופל. הלשון היא למעשה חלק מבשר הגוף. זהו שריר ייחודי, שאינו מצופה עור ועל-כן חושף את מצבו הפנימי של הגוף. ממצב הלשון אני יכולה להקיש על אודות מצב הדם, הנוזלים, הזרימה החלקה בגוף, האנרגיה ועוד. כל אלו יכוונו אותי לקביעת המצב הפתולוגי ולפורמולה המתאימה ביותר.

הטיפול בצמחי מרפא, כחלק מהטיפול ברפואה סינית, הוא טיפול תהליכי. ברוב המצבים נדרשת נטילת הצמחים לאורך זמן, תוך התייחסות להיבטים האקוטיים מול ההיבטים הכרוניים. במצבים מסוימים הטיפול עשוי לדרוש זמן וסבלנות רבים יותר. אם למשל צריך בטיפול לעזור לגוף לייצר דם, התהליך ידרוש זמן רב יותר מאשר להניע דם קיים אך תקוע.

 

כיצד משתמשים בצמחי המרפא הסיניים?

בצמחי המרפא הסינים ניתן להשתמש במספר צורות:

  • קפסולות של צמחים מיובשים וטחונים לאבקה

  • אבקת הצמחים בתוספת מים

  • צמחים שלמים מיובשים, המבושלים בבית למרק

  • טינקטורה, כלומר מיצוי באלכוהול. אופן הכנה זה הוא המועדף עלי בטיפולים (את האלכוהול ניתן לנדף מראש בבית המרקחת או בבית המטופל). מיצוי הצמחים בטינקטורה ממצה באופן הפוטנטי ביותר את החומרים הפעילים, ומאפשר ספיגה מרבית שלהם. בנוסף, בטינקטורה ניתן להגיע לסינרגיה הטובה ביותר בין הצמחים המרכיבים את הפורמולה.

 

הפעולה האנרגטית של צמחי המרפא דומה לפעולתן של נקודות הדיקור, בהבדלים מסוימים. ליווי הטיפול בדיקור, בטיפול בעזרת צמחי המרפא, יוצר סינרגיה ביניהם, תומך ומקדם מאוד

את תהליך הריפוי.

צמחי-מרפא

רוצה לדבר איתי או להתייעץ ללא התחייבות?
השאיר/י פרטים ואחזור בהקדם.

תודה, נשתמע

bottom of page